Afgelopen maandag was echt niet mijn dag.

‘s Ochtends vertrok ik vroeg naar m’n werk, onder de rook van Amsterdam; ‘s avonds had ik plannen met m’n zoon, ik wilde er dus op tijd zijn om wat zaken af te kunnen maken. Ruim voor 8 uur stond ik naast m’n bureau en zette ik m’n laptop aan. Ik stond op het punt om naar de douche te lopen toen de telefoon ging:

“Je zoon is ziek. Kan je ‘m op komen halen?”

Goed… dan hoeft de navigatie niet uit. Laptop snel in de tas, water bijtappen, terug naar de velomobiel en weer op naar Zuid-Holland. Het was nog verrassend rustig op de terugweg: Op één vervelende automobilist na die ik met een pittige sprint even in kon halen ging de rit heel voorspoedig.

Wel hoorde ik na dat sprintje een ritmisch tikje, en dacht “ik kijk thuis wel even”. Deze fiets was per slot van rekening eigenlijk sowieso wel aan een winterbeurtje toe, dus dat kon dan meteen even meegepakt worden.

De fiets dacht er anders over: een kleine twintig kilometer verder gaf de ketting het op. Een kapotte schakel, en bij nadere inspectie bleken het er meer te zijn. Gek dat me dit tijdens de laatste inspectie niet opgevallen is, maar oké.

Vanaf het punt waar ik stond was het nog 12 km naar huis.. en ruim 40 terug naar kantoor. Wat doe je dan? Nou, ook met de fiets kan je gewoon gebruik maken van professionele pechhulp! FietsNED is vrij bekend, maar ik ben voor m’n fiets lid van de ANWB Wegenwacht, en ben daar tot op heden (de tweede keer dat ik ze nodig heb) heel tevreden over.

Ze sturen eerst altijd iemand die probeert de boel ter plekke te repareren. Deze monteur beschikt ook gewoon over echte fietstools, zoals – in dit geval nodig – een kettingpons:

Monteur van de wegenwacht die probeert een velomobiel te repareren

De monteur deed echt z’n best, maar kreeg het niet voor elkaar om de ketting weer tot een rijdbaar geheel te verbouwen. Helaas had ik in dit geval dus gelijk, en moest de velomobiel naar mijn huis vervoerd worden. Met een velomobiel kan dat niet met een standaard fietsendrager, dus werd er een bergingsvoertuig opgeroepen:

Een klein beetje overkill misschien, maar ik ben netjes thuisgebracht.

Via deze weg: Wegenwacht, hartelijk dank voor de hulp!